Tüzük

EGE AÇIK DENİZ YAT KULÜBÜ DERNEĞİ TÜZÜĞÜ

BÖLÜM 1

MADDE: 1 DERNEĞİN ADI – AMBLEMİ – MERKEZİ AMACI: A) DERNEĞİN ADI : EGE AÇIKDENİZ YAT KULÜBÜ’DÜR VE KISACA EAYK DİYE İFADE OLUNUR. B) DERNEĞİN MERKEZİ : İZMİR’DİR. C) DERNEĞİN ŞUBESİ: DERNEK ŞUBE AÇABİLİR. D) DERNEĞİN AMBLEMİ: LACİVERT ZEMİN ÜZERİNE KIRMIZI GÜNEŞ FONUNUN ORTASINDA BEYAZ DALGA ÜZERİNDE GİDEN YELKENLİ FİGÜRÜ. E) RENKLERİ : LACİVERT ZEMİN ÜZERİNDE, KIRMIZI VE BEYAZ RENKLER.

MADDE: 2 1) AMACI A) EGE BÖLGESİ’NDEKİ İLİMİZ VE ÇEVRESİNDE, MOTOR VE YELKEN YATÇILIĞI’NIN GELİŞMESİNİ SAĞLAMAK, B) ULUSLARARASI KURALLARA UYGUN YAT YARIŞLARININ YAPIBİLMESİ İÇİN FAALİYETTE BULUNMAK, C) SPONSOR MÜESSESELERİN YARIŞLARINI ORGANİZE ETMEK VE YAPILABİLMESİNİ SAĞLAMAK, D) YATÇILIKLA İLGİLİ KURSLAR AÇMAK, E) ULUSLARARASI YELKEN FEDERASYONU BİRLİĞİ (İSAF) TARAFINDAN YAPILAN KURAL DEĞİŞİKLİRENİ EN KISA SÜRE İÇİNDE ÜYELERİNE DUYURMAK VE UYGULAMAK. F) ÜYELERİNE OLDUĞU KADAR BÖLGEMİZE GELEN YERLİ VE YABANCI YATÇILARA MODERN VE İHTİYACI KARŞILAYACAK BAĞLAMA VE İKMAL YERLERİ, MARİNALAR VE GEREKLİ TESİSLERİN KURULMASINA YARDIMCI OLMAK VE KURMAK G) TÜRK YATÇILIĞINI DIŞARIYA TANITMAK, H) TÜRKİYE’DE YAT TURİZMİNİNİN GELİŞMESİNE YARDIMCI OLMAK, İ) KARA SULARIMIZTA VE DIŞINDA AYRI AYRI VE / VEYA TOPLU GEZİLERİ VE YARIŞLARI DÜZENLEMEK, J) TÜRK DENİZCİLİĞİNİN GELİŞMESİNİ TEMİN EDİCİ HER TÜRLÜ FAALİYETTİ VE TEŞEBBÜSLERDE BULUNMAKTIR. 2) MAHİYETİ A) EAYK ANCAK ÜYELERİNE AÇIK BİR KULÜP OLUP ÜYELERİN İŞ BU TÜZÜK HÜKÜMLERİNE UYMALARI VE TÜZÜKTE YAZILI AMAÇLARIN GERÇEKLEŞMESİNE ÇALIŞMALARI GEREKİR. KULÜP, TÜRKİYE YELKEN FEDERASYONU’NA TABİDİR. KULÜÜP ÜYELERİNİN SPORTİF VE SOSYAL İHTİYAÇLARINI KARŞILAMAK ÜZEERE, ŞUBE AÇABİLİR, LOKAK VE TESİSLER KİRALAYABİLİR, İNŞA EDEBİLİR VE BU AMAÇLA MENKUL VE GAYRIMENKUL EDİNEBİLİR, İPOTEK VEREBİLİR, BORÇLANABİLİR, GAYRIMENKUL KİRALAYABİLİR, AYNI AMAÇLI BAŞKA DERNEKLERLE İŞBİRLİĞİ YAPABİLİR VE BU KONUDA HER TÜRLÜ HUKUKİ TASARRUFTA BULUNABİLİR. B) KULÜP AMATÖR BİR YELKEN İHTİSAS KULÜBÜDÜR, SİYASETLE UĞRAŞMAZ. KULÜPTE İÇKİ İÇİLMEZ, KUMAR OYNANMAZ.

MADDE: 3 EGE AÇIK DENİZ YAZ KULÜBÜ DERNEĞİ KURUCU ÜYELERİ METE TÜMAY ATİLLA TÜMAY HÜSEYİN BİLHAN MERZECİ ÜNAL HERİS HALİL HİLMİ AKMAN MURATHAN KAYNAK AYHAN ŞAHİN KAYA ÖĞRETİR OSMAN ASLAN SUNGUR MEHMET EYÜP ÖNÜRDEŞ MEHMET YANIK KADİR YURTEKİN HAYDAR ATILGAN ALP SOMER ARGUN GÜNDÜÇ MUAZ HAKAN TELLİOĞLU METİN AKDURAK EGE AÇIKDENİZ YAT KULUBÜ DERNEĞİNİN 3 TÜRLÜ ÜYESİ VARDIR. A)KURUCU ÜYELER: İŞ BU TÜZÜĞÜN 3. MADDESİNDEKİ KİŞİLERDİR. SEÇME VE SEÇİLME HAKLARI VARDIR. B)ASIL ÜYE: KULÜBÜN AMAÇ VE LUZUMUNA İNANARAK TEŞEKKÜLÜ VÜCUDA GETİREN KURUCU ÜYELERLE AYNI MAÇ VE İNANÇLARA SAHİP VE USULÜNE UYGUN OLARAK KULÜBE KAYIT VE KABULLERİNİ TAMAMLAMIŞ OLANLARDIR. KULÜP ORGANLARINA SEÇME VE SEÇİLME HAKLARI VARDIR. BU TÜZÜKTE “ÜYE” OLARAK ZİKREDİLEN ÜYELİKLER İŞ BU “A” VE “B” FIKRASINDAKİ ÜYELİKLERİ İFADE EDER. BUNLAR KURUCU ÜYELER İLE AYNI SİCİLDE TAKİP OLUNURLAR VE ONLARLA AYNI HAKLARA SAHİPTİRLER C) FAHRİ ÜYE: KATILMALARI KULÜP VE TÜRK YATÇILIĞI İÇİN MANEVİ BİR KAZANÇ OLAN, YÖNETİM KURULUNUN TEKLİFİ İLE GENEL KURULCA ÜYELİĞE KABUL OLUNAN KİŞİLERDİR. KENDİLERİNDEN GİRİŞ ÜCRETİ VE AİDAT ALINMAZ. KULÜP ORGANLARINA SEÇME VE SEÇİLME HAKLARI YOKTUR. ÜYE SİCİLİNDEN AYRI BİR SİCİLE KAYDOLUNURLAR. KULÜBÜN SOSYAL VE SPORTİF TESİSLERİNDEN DİĞER ÜYELERİN TABİ OLDUKLARI ŞARTLARLA YARARLANIRLAR.

BÖLÜM II

MADDE: 4 ÜYE OLMA HAKKI MEDENİ HAKLARI KULLANMA EHLİYETİNE SAHİP VE ONSEKİZ YAŞINI BİTİRMİŞ BULUNAN HERKES, İKİ ASIL ÜYENİN TAVSİYESİ İLE EAYK DERNEĞİ NE ÜYE OLABİLİR. FİİL EHLİYETİNE SAHİP GERÇEK VE TÜZEL KİŞİLER DERNEKLERE ÜYE OLABİLİRLER. ANCAK ÖZEL KANUNLARINDA AKSİNE HÜKÜM BULUNMAMAK ŞARTIYLA: 1) BU KANUNUN 4. MADDESİNİN BİR NUMARALI BENDİNDE GÖSTERİLENLERDEN: A) ANAYASA MAHKEMESİ ÜYELERİ, ANAYASA MAHKEMESİNCE B) YARGITAY ÜYELERİ, YARGITAY BİRİNCİ BAŞKANLIK KURULUNCA, C) DANIŞTAY ÜYELERİ DANIŞTAY BAŞKANLIK KURULUNCA, D) SAYIŞTAY MESLEK MENSUPLARI VE SAVCI YARDIMCILARI, SAYIŞTAY DAİLERİ KURULUNCA, E) HAKİM VE SAVCILAR, HAKİMLER VE SAVCILAR YÜKSEK KURULUNUN GÖRÜŞÜ ALINARAK ADALET BAKANLIĞI NCA, VERİLEN MÜSAATE ÜZERİNE; 2) BU KANUNUN DÖRDÜNCÜ MADDESİNDE BELİRTİLEN DİĞER KAMU HİZMETİ GÖREVLİLERİ İSE İLGİLİ BULUNDUKLARI BAKANLIKÇA TESPİT VE İLAN EDİLEN DERNEKLERE ÜYE OLABİLİRLER. BU KANUNUN 4. MADDESİNİN İKİNCİ FIKRASININ (2) VE (3) NUMALARI BENDLERİNDE GÖSTERİLENLER İLE DİĞER KANUNLARIN DERNEKLERE ÜYE OLAMAYACAKLARINI BELİRTTİĞİ KİŞİLER, ORTAOKUL VE ORTA EĞİTİM ÖĞRENCİLERİ DERNEK ÜYESİ OLAMAZLAR. BU KANUNUN 4. MADDESİNİN İKİNCİ FIKRASININ (4) NUMARALI BENDİNDE GÖSTERİLENLER, BU BENTTE BELİRTİLEN YASAK SÜRESİNCE DERNEK ÜYESİ OLAMAZLAR. 3) YÜKSEK ÖĞRETİM ÖĞRENCİ DERNEKLERİNE, ÖĞRENCİ OLMAYANLAR; BU KANUNUN 39. MADDESİNDE GÖSTERİLEN DERNEKLERE, DERNEĞİN KURULDUĞU KAMU VE KURULUŞLARINDA ÇALIŞMAYAN KAMU HİZMETİ GÖREVLİLELERİ VE KAMU HİZMETLERİNDE ÇALIŞAN MESLEK MENSUPLARI TARAFINDAN KURULAN DERNEKLERE DE O MESLEKTEN OLMAYANLAR İLE MİLLETVEKİLLERİ ÜYE OLAMAZLAR. 4) DERNEK YÖNETİMİ KURULU, ÜYELİK İÇİN YAPILAN MÜRACAATLARI EN ÇOK OTUZ GÜN İÇİNDE ÜYELİĞE KABUL VEYA İSTEĞİN REDDİ ŞEKLİNDE KARARA BAĞLAYIP SONUCUNDA SAHİBİNE YAZI İLE DUYURMAK ZORUNDADIR.

MADDE: 5 ÜYELERİN HAKLARI A) HİÇ KİMSE BİR DERNEĞE ÜYE OLMAYA VE DERNEKTE ÜYE OLMAYA VE DERNEKTE ÜYE KALMAYA ZORLANMAZ. HER ÜYE İSTİFA HAKKINA SAHİPTİR. İSTİFA DİLEKÇELERİ, YÖNETİM KURULUNCA 30 GÜN İÇİNDE GÖRÜŞÜLÜP KARARA VARILIR. NETİCE YAZI İLE KİŞİYE BİLDİRİLİR. B) DERNEK ÜYELERİ EŞİT HAKLARA SAHİPTİ. DERNEK TÜZÜKLERİNDE ÜYELER ARASINDA DİL, IRK, RENK, CİNSİYET, DİN VE MEZHEP, AİLE, ZÜMRE VE SINIF FARKI GÖZETEN HÜKÜMLER BULUNAMAZ VE TÜZÜĞE EİTLİĞİ BOZAN VEYA BAZI ÜYELERE AYRICALIK TANIYAN HÜKÜMLER KONULAMAZ. ANCAK; İ) DÖRDÜNCÜ MADDEDE BELİRTİLEN KAMU HİZMETİ GÖREVLİLERİ 16. MADDE GEREĞİNCE ÜYE OLABİLECELERİ DERNEKLERİ, İİ) TÜRKİYE BÜYÜK MİLLET MECLİSİ ÜYELERİ, ÖZEL GELİR KAYNAĞI VEYA ÖZEL İMKANLARI KANUNLA SAĞLANMIŞ OLAN KAMU YARARINA ÇALIAN DERNEKLERİN, YÖNETİM VE DENETLEME KURULLARINDA GÖREV ALAMAZLAR. C) HER ÜYENİN GENEL KURULDA BİR OY HAKKI VARDIR. ÜYE OYUNU BİZZAT KULLANMAK ZORUNDADIR. FAHRİ ÜYELER İSTEDİKLERİ TAKDİRDE AİDAT VEREBİLİRLER. FAHRİ ÜYELERİNİN OY HAKKI YOKTUR. D) TÜZEL KİŞİNİN ÜYE OLMASI HALİNDE, YÖNETİM KURULU BAŞKANI VEYA TEMSİLCİSİ GÖREVLENDİRECEĞİ KİŞİ OY KULLANIR. BU KİŞİNİN BAŞKANLIK VEYA TEMSİL GÖREVİ SONA ERDİĞİNDE, TÜZEL KİŞİ ADINA OY KULLANACAK KİMSE YENİDEN BELİRLENİR.

MADDE: 6 ÜYELİKTEN ÇIKARILMA: AŞAĞIDA BELİRTİLEN DURUMLARDA, YÖNETİM KURULU SALT ÇOĞUNLUK İLE KİŞİLERİN ÜYELİKLERİNE SON VERİR. A) TERBİYE AHLAK KURALLARINA AYKIRI HAREKETTE BULUNMAK, B) ÜYELERİN HAYSİYET VE ŞEREFİE DOKUNACAK SÖZLER SARFETMEK, C) ÜYE VE MİSAFİRLERİN RAHATINI KAÇIRACAK HAREKETLERDE BULUNMAK, D) TC KANUNLARINLARINDAKİ HAYSİYET KIRICI SUÇLARDAN BİRİNDE CEZA ALMAK, E) DERNEK TÜZÜĞÜNE AYKIRI HAREKET EDİP, DERNEK ŞEREF VE HAYSİYETİNİ ZEDELEYENLER,

MADDE: 7 DERNEĞİN ŞUBELERİ D, TÜZÜKLERİNDE BELİRTİLMİŞ OLMAK KAYDIYLA GEREKLİ GÖRÜLEN YERLERDE DERNEKLERŞUBELER AÇABİLİRLER. KAMUYA YARARLI DERNKLER HARİÇ DİĞER DERNEKLER, İL, MERKEZ, İLÇE VE KÖYLERDE BİRDEN FAZLA ŞUBE AÇAMAZLAR. BU AMAÇLA, DERNEK YÖNETİM KURULUNCA YETKİ VERİLEN EN AZ ÜÇ KİŞİ TARAFINDAN ŞUBENİN AÇILACAĞI YERİN EN BÜYÜK MÜLKİ AMİRLİĞİNE YAZI VE MÜRACAT YAPILIR. BU YAZIDA KURUCUNUN ADI VE SOYADI, BABA ADI, DOĞUM YERİ VE TARİHİ MESLEK VEYA SANATI İKAMETGAHI VE TABİYETİ İLE ŞUBE MERKEZ ADRESİNİN BİLDİRİLMESİ VE YAZIYA DERNEK TÜZÜÜNDEN İKİ ÖRNEK İLE YETKİ BELGELERİNİN EKLENMESİ ZORUNLUDUR. ŞUBE KURUCULARININ, ŞUBENİN AÇILACAĞI YERDE İKAMET ETMELERİ ZORUNLUDUR.

MADDE:8 ŞUBELERİN OGANLARI HER ŞUBEDE; 1 GENEL KURUL 2. YÖNETİM KURULU OLUŞTURULMASI ZORUNLUDUR. BU ORGANLARIN GÖREV VE YETKİLERİ DERNEK TÜZÜĞÜNDE GÖSTERİLİR.

MADDE: 9 ŞUBELERİN TABİ OLACAĞI HÜKÜMLER DERNEK ŞUBELERİ HAKKINDA DA BU KANUN HÜKÜMLERİ UYGULANAIR. ANCAK; ŞUBE GENEL KURULUNUN TOPLANTISINA AİT İLAN, GAZETE İLE YAPILABİLECEĞİ GİBİ MAHALLİ İMKAN VE ARAÇLARDAN YARARLANMAK SURETİYLE DE YAPILABİLİR. 2. ŞUBE GENEL KURULLARI OLAĞAN MERKEZ GENEL KURULU TOPLANTISINDAN EN AZ 15 GÜN ÖNCE BİTİRMEK ZORUNDADIR.

BÖLÜM III

MADDE: 10 DERNEK ORGANLARI AŞAĞIDA BELİRTİLEN ÜNİTELERDEN OLUŞUR: A)GENEL KURUL B) YÖNETİM KURULU C) DENETLEME KURULU

MADDE: 11 GENEL KURUL TOPLANTILARI EAYK DERNEĞİ GENEL KURULU İKİ YILDA BİR MAYIS AYININ SONUNA KADAR TOPLANIR. EAYK DERNEĞİ GENEL KURULU, YÖNETİM KURULUNUN VEYA DENETİM KURULUNUN GEREKLİ GÖRDÜĞÜ HALLERDE DERNEK ÜYELERİNDEN BEŞTE BİRİNİN YAZILI İSTEĞİ ÜZERİNE OLAĞANÜSTÜ TOPLANIR. OLAĞAN GENEL KURUL TOPLANTILARININ YILDA BİR KEZ YAPILMASI ZORUNLUDUR. DERNEK GENEL KURULU TOPLANTIYA DERNEK YÖNETİM KURULUNCA ÇAĞRILIR. DERNEK DENETLEME KURULUNUN VEYA DERNEK ÜYELERİNİN BEŞTE BİRİNİN YAZILI İSTEĞİ ÜZERİNE YÖNETİM KURULU BİR Ü İÇERİİNDE TOPLANTIY ÇAĞIRMAZSA, DENETLEME KURULU VEYA TOPLANTI İSTEĞİNDE BULUNAN ÜYELERDEN BİRİNİN MÜRACAATI ÜZERİNE MAHALLİ SULH HUKUK HAKİMİ DURUŞMA YAPARAK DERNEK ÜYELERİ ARASINDAN ÜÇ KİŞİLİK BİR HEYETİ, GENEL KURULU TOPLANTIYA ÇAĞIRMAKLA GÖREVLENDİRİLİR.

MADDE: 12 GENEL KURUL TOPLANTISI YETER SAYISI GENEL KURUL, KATILMA HAKKI BULUNAN ÜYELERİN SALT ÇOĞUNLUĞUN, TÜZÜK DEĞİŞİKLİĞİ VE DERNEĞİN FESHİ HALLERİNDE ÜÇTE İKİSİNİN KATILIMIYLA TOPLANIR; ÇOĞUNLUĞUN SAĞLANMAMASI SEBEBİYLE TOPLANTININ ERTELENMESİ DURUMUNDA İKİNCİ TOPLANTIDA ÇOĞUNLUK ARANMAZ. ANCAK BU TOPLANTIYA KATILAN ÜYE SAYISI, YÖNETİM VE DENETLEME KURULLARI ÜYE SAYISI TOPLAMININ İKİ KATINDAN AZ OLAMAZ. GENEL KURULUN GÖREV VE YETKİLERİ DENETLEME KURULU’NU, DENETLEME KURULU’NI VE BUNLARIN YEDEKLERİNİ SEÇER ISKAT EDER VE VE YERLERİNE YENİLERİNİ SEÇER. HESAPLARI İNCELER, KULÜP BÜTÇESİNİ BÜZAKERE VE TASDİK EDER. YÖNETİM KURULU’NU MALİ VE İDARİ YÖNLERDEN AYRI AYRI İBRA EDER VE İCABINDA YÖNETİM KURULUNU ISKAT EDER. KULÜBÜN FESHİNE KARAR VERİR. MAHSUS BÜTÇESİNE GÖRE İSTİKRAZ AKDETMEK VEYA GAYRİMENKUL ALIM VE SATIMI HAKKINDA YÖNETİM KURULUNA YETKİ VERİR. TÜZÜĞÜ TADİL VEYA TEFSİR EDER. SULH VE İBRA İÇİN YETKİ VERİR. GEREKLİ KANUNUİ MÜSADELERİN ALINMASI ŞARTIYLA. KULÜBÜN ULUSLARARASI FAALİYETTE BULUNMASI VEYA YURT DIŞINDA MÜMASİL KULÜP VE SPORTİF ÜYE OLMAK İÇİN KARAR VERİR. MEVZUATA GÖRE VEYA KULÜP GENEL KURULCA YAPILMASI BELİRTİLEN DİĞER GÖREVLERİ İFA EDER. GENEL KURUL, ÜYELİĞE KABUL VE ÜYELİKTEN ÇIKARILMA HAKKINDA SON KARARI VERİR; DERNEK ORGANLARINI SEÇER VE DERNEĞİN DİĞER BİR ORGANINA VERİLMEMİŞ OLAN İŞLERİ GÖRÜR. GENEL KURUL, DENEĞİN DİĞER ORGANLARINI DENETLER VE ONLARI HAKLI SEBEPLERLE HER ZAMAN GÖREVDEN ALABİLİR.

MADDE: 13 ÜYE AİDATI DERNEK ÜYE AİDATI 180,00 TL (YÜZSEKSEN YENİ TÜRK LİRASI) DIR. VE HER YIL AÇIKLANAN RESMİ ENFLASYON ORANI KADAR ARTIŞ GÖSTERİR, KÜSÜRATLI KURUŞLAR LİRAYA TAMAMLANIR VE HER YENİ ÜYE BİR DEFAYA MAHSUSU OLMAK ÜZERE İLK ÜYE OLACAĞI O YILIN YILLIK AİDATI İLE AYNI MİKTARDA GİRİŞ BAĞIŞ (GİRME PAYI) ÖDER.

MADDE:14 GENEL KURUL ÇAĞRI USULÜ DERNEK YÖNETİM KURULU DERNEK TÜZÜĞÜNE GÖRE GENEL KURULA KATILMA HAKKI BULUNAN ÜYELERİN LİSTESİNİ DÜZENLER. GENEL KURULA KATILACAK ÜYELERİ EN AZ ONBEŞ GÜN ÖNCEDEN, GÜNÜ, SAATİ YERİ VE GÜNDEMİ MAHALLİ BİR GAZETEDE İLAN EDİLMEK SURETİYLE TOPLANTIYA ÇAĞIRIR. BU TOPLANTIDA, ÇOĞUNLUK SAĞLANAMAMASI SEBEBİ İLE TOPLANTI YAPILMAZSA, İKİNCİ TOPLANTININ HANGİ GÜN YAPILACAĞI BELİRTİLİR. BİRİNCİ TOPLANTI İLE İKİNCİ TOPLANTI ARASINDA BIRAKILACAK ZAMAN BİR HAFTADAN AZ OLAMAZ. DERNEK YÖNETİM KURULU TOPLANTININ YAPILACAĞI GÜN, SAAT VE YER İLE TOPLANTI GÜNDEMİNİ, TOPLANTI GÜNÜNDEN EN AZ ONBEŞ GÜN ÖNCEDEN MAHALLİNİN EN BÜYÜK MÜLKİ AMİRLİĞİNE, ÜYELERİ GÖSTEREN BİR LİSTENİN DE EKLİ OLDUĞU BİR YAZI İLE BİLDİRİR. TOPLANTI BAŞKA BİR SEBEPLE GERİ BIRAKILIRSA. DERNEK YÖNETİM KURULU BU DURUMU GERİ BIRAKMA SEBEPLERİNİ DE BELİRTEREK TOPLANTI İLANININ YAPILDIĞI GAZETEYE İKİNCİ BİR İLAN VERMEK SURETİYLE ÜYELERE DUYURUR. İKİNCİ TOPLANTININ GERİ BIRAKMA TARİHİNDEN İTİBAREN EN GEÇ BİR AY İÇERİSİNDE YAPILMASI ZORUNLUDUR. ÜYELER İKİNCİ TOPLANTIYA, BİRİNCİ FIKRADA BELİRTİLEN ESASLARA GÖRE YENİDEN ÇAĞRILIR VE TOPLANTI İKİNCİ FIKRA ESASLARINA GÖRE MAHALLİN EN BÜYÜK MÜLKİ AMİRLİĞİNE DUYURULUR. GENEL KURUL TOPLANTISI BİR DEFATAN FAZLA GERİ BIRAKILAMAZ. KULÜBÜN FESHİNE KARAR VERİLEBİLMESİ İÇİN GENEL KURULA KATILMA HAKKI OLAN ÜYELERİN EN AZ ÜÇTE İKİSİNİNİ KATILMALARI ŞARTTIR.

MADDE:15 DERNEK GENEL KURUL TOPLANTI YERİ DERNEK GENEL KURUL TOPLANTILARI DERNEK MERKEZİNİN BULUDUĞU YERDEN BAŞKA BİR YERDE YAPILAMAZ.

MADDE: 16 GENEL KURUL TOPLANTILARININ YAPILIŞ USULÜ DERNEK GENEL TOPLANTILARINI İLANDA BELİRTTİĞİ VE MAHALLİN EN BÜYÜK MÜLKİ AMİRLİĞİNE BİLDİRDİĞİ GÜN SAAT VE YERDE YAPACAKTIR. GENEL KURULA KATILACAK ÜYELER, YÖNETİM KURULUNCA DÜZENLENEN LİSTEDEKİ ADLARI KARŞILIĞINA İMZA KOYARAK TOPLANTI YERİNE GİRERLER. 5253 SAYILI YASANIN 23. MADDESİNDE BELİRTİLEN TAMSAYI SAĞLANMIŞSA DURUM BİR TUTANAKLA TESPİT EDİLİR VE TOPLANTI, YÖNETİM KURULU BAŞKANI VEYA GÖREVLENDİRECEĞİ YÖNETİM KURULU ÜYELERİNDEN BİRİ TARAFINDAN AÇILIR. HÜKÜMET KOMİSERİNİN TOPLANTIY GELMEMİŞ OLMASI TOPLANTININ ERTELENMESİNİ GEREKTİRMEZ. AÇILIŞTAN SONRA TOPLANTIYI YÖNETMEK ÜZERE BİR BAŞKAN VE YETERİ KADAR BAŞKAN YARDIMCISI VE KATİP SEÇİLİR. TOPLANTININ YÖNETİMİ GENEL KURUL BAŞKANINA AİTTİR. KATİPLER TOPLANTI TUTANAĞINI DÜZENLER VE BAŞKANLA BİRLİKTE İMZALAR. TOPLANTI BİTİMİNDE, BÜTÜN TUTANAK VE BELGELER YÖNETİM KURULUNA VERİLİR.

MADDE: 17 YÖNETİM KURULU SEÇİMİ AÇIK OYLA YAPILIR.

MADDE: 18 GENEL KURULDA KARARLAR, TOPLANTIYA KATILAN ÜYELERİN SALT ÇOĞUNLUU İLE ALINIR. ANCAK KULÜBÜN FESHİ VE TÜZÜK DEĞİŞKLİĞİNE, ANCAK TOPLANTIYA KATILAN ÜYELERİN ÜÇTE İKİ ÇOĞUNLUĞU İLE ALINABİLİR.

MADDE: 19 GENEL KURULDA YALNIZ GÜNDEMDE OLAN MADDELER GÖRÜŞÜLÜR. ANCAK TOPLANTIDA HAZIR BULUNAN ÜYELERİN EN AZ ONDA BİRİ TARAFINDAN GÖRÜŞÜLMESİ İSTENEN KONULARIN GÜNDEME ALINMASI ZORUNLUDUR.

MADDE: 20 GENEL KURUL TOPLASINTISINDA, YÖNETİM KURUL İÇİN YEDİ ASİL, YEDİ YEDEK, DENETLEME KURULU İÇİN ÜÇ ASIL, ÜÇ YEDEK ÜYE SEÇİMİ YAPILIR.

MADDE: 21 GENEL KURUL TOPLANTI TARİHİNDEN 30 GÜN ÖNCESİNE KADAR AİDAT BORÇLARINI ÖDEMEYEN ÜYELER OY KULLANAMAZLAR.

MADDE: 22 YÖNETİM KURULU EAYK YÖNETİM KURULU 7(YEDİ) ASIL VE 7(YEDEK) ÜYEDEN AZ OLMAMAK ÜZERE , GENEL KURULCA GİZLİ OY VE NİSPİ ÇOĞUNLUKLA, BİR YILLIK SÜRE İÇİN SEÇİLEN YÖNETİM KURULU, KENDİ ARASINDA YAPACAĞI İLK TOPLANTIDA AŞAĞIDAKİ ŞEKİLDE GÖREV DAĞILIMI YAPAR. 1 BAŞKAN (KOMODOR) 1 BAŞKAN YARDIMCISI (VİSKOMODOR) 1 SEKRETER ÜYE 1 SAYMAN ÜYE 3 ÜYE YEDEK ÜYELER, YÖNETİM KURULUNDA, BAŞKAN (KOMODOR) VE BAŞKAN YARDIMCISI (VİSKOMODOR) HARİÇ, DİĞER BOŞALAN YERLERE, ALDIKLARI OY SIRASINA GÖRE GEÇERLER. YÖNETİM KURULU ÜYE SAYISI, BOŞALMALAR SEBEBİYLE YEDEKLERİN GETİRİLMELERİNDEN SONRA, ÜYE TAM SAYISININ YARISINDAN AŞAĞI DÜŞERSE, GENEL KURUL, MEVCUT YÖNETİM KURULU ÜYELERİ VE DENETLEME KURULU TARAFINDAN BİR AY İÇERİSİNDE TOPLANTIYA ÇAĞIRILIR. ÇAĞRININ YAPILMAMAMSI HALİNDE, KULÜP ÜYELERİNDEN BİRİNİN BAŞVURMASI ÜZERİNE, MAHALLİ SULH HUKUK HAKİMİ, KULÜP ÜYELERİ ARASINDAN SEÇECEĞİ 3 KİŞİLİK BİR HEYETİ BİR AY İÇİNDE GENEL KURULU TOPLAMAKLA GÖREVLENDİRİR. YÖNETİM KURULU, KULÜBÜN TÜZEL KİŞİLİĞİNİ TEMSİL EDER VEYA BU USUSTA KENDİ ÜYELERİNDEN BİR VEYA BİR KAÇINA YETKİ VERİR. DERNEĞİN ŞUBELERİNİN AÇILMASINA KARAR VE ŞUBE KURUCULARIN YETKİ VERİR. KULÜBÜN GELİR VE GİDER HESAPLARINA İLİŞKİN İŞLEMLERİ YAPMAK VE GELECEK DÖNEME AİT BÜTÇEYİ HAZIRLAYIP GENEL KURULA SUNMAKLA GÖREVLİDİR.

MADDE: 23 KULÜBÜ BORÇ VE TAAHHÜT ALTINA KOYACA HER TÜRLÜ VESİKA VE ANLAŞMALARIN, DÜZENLENECEK BORÇ VE KAMBİYO SENETLERİNİN VE RESMİ EVRAKLARIN ÜZERİNDE BAŞKAN (KOMODOR) VEYA BAKAN YARDIMCISI (VİSKOMODOR) İLE BİRLİKTE YÖNETİM KURULU DİĞER ÜYELERİNDEN BİRİNİN İMZASI BULUNMALIDIR. ANCAK BAŞKAN (KOMODOR) VEYA BAŞKAN YARDIMCISINA (VİSKOMODORA) VEYA YÖNETİM KURULU ÜYELERİNDEN BİRİNİN TEK BAŞINA İMZA YETKİSİ YÖNETİM KURULUNCA VERİLMİŞ OLUR. YÖNETİM KURULUNUN ÖNCEDEN BİR BİR KARARIN VERİLMİŞ OLMASI VEYA İŞLEMİ MÜTEAKİP TASVİP EDİCİ KARAR VERMESİ GEREKİR. ANCAK , BÖYLE BİR KARARIN BULUNMAMASI, ÜÇÜNCÜ ŞAHIRSLARA MÜESSİR OLMAYIP MENFİ SONUÇLARDA BU VESİKALARI İMZALAYANLAR KULÜBE KARŞI ŞAHSEN VE MÜTESELSİLEN SORUMLU OLURLAR. YÖNETİM KURULU TOPLANTILARI, ÜYE SAYISININ SALT ÇOĞUNLUĞUNUN KATILIMI İLE YAPILIR. KARARLAR EKSERİYETLE VERİLİR.

MADDE: 24 KOMODOR-BAŞKAN:SEÇİLEBİLMESİ İÇİN LİSAN BİLEN, FİİLEN YATÇILIK YAPMIŞ, BAHRİ MEVZUATA, YARIŞ SİSTEM VE KURALLARINA VAKIF, TECRÜBELİ BİR KİŞİ OLMALIDIR. BAŞKAN (KOMODOR) KULÜBÜN YETKİLİ TEMSİLCİSİ OLUP, İCRA KUVVETİNİ TEMSİL EDER. KULÜBÜN İTA AMİRİDİR. SARF EVRAKINI MUHASİP ÜYE VE MÜŞTEREKEN İMZALAR. KULÜBÜN SPORTİF GAYE VE FAALİYETLERİNİN TANZİM VE YÜRÜTÜLMESİ İÇİN HAZIRLAYACAĞI FAALİYET PROGRAM VE TEKLİFLERİNİ YÖNETİM KURULUNA GETİRİR. BU PROGRAM VE FAALİYETLERİN YÜRÜTÜLMESİ AMACIYLA YATÇILAR ARASINDAN KOMİTELER, FİLO KAPTANLARI VE LÜZUM GÖRECEĞİ TEKNİK ELEMANLARI GÖREVLENDİRİR. İCABINDA DEĞİŞTİRİLMELERİNİ YÖNETİM KURULUNA TEKLİF EDER. YAPACAĞI BÜTÜN İŞLER İÇİN YÖNETİM KURULUNDAN ÖNCE KARAR ALMALIDIR. ANCAK, ACELE HALLERDE VE OLAĞAN ÜSTÜ DURUMLARDA UYGULAMAYA LÜZUM GÖRDÜĞÜ KARARINI İLK TOPLANTIDA YÖNETİM KURULUNUN TASVİBİNE SUNMAK MECBURİYETİNDEDİR. YÖNETİM KURULUNDAN BİLAHARE TAKVİP ALMAK SURETİYLE SARFİYATA MEZUNDUR. GEÇİCİ OLARAK GAYUBETİNDE KENDİSİNE BAŞKAN YARDIMCISI (VİSKOMODOR) VEKALET EDER. BAŞKAN (KOMODOR) YATINDA KULÜP RENK VE ALAMETLERİNİ TAŞIYAN, UÇ KUYRUK KISMINDA ÜÇ DAİRE BULUNAN ÜÇGEN ŞEKLİNDE FORS TAŞIR. BAŞKANLIĞININ (KOMODORLUĞUNUN) İHLALİ HALİNDE AŞKAN YARDIMCISI (VİSKOMODOR) İLK GENEL KURUL TOPLANTISINA KADAR, BAŞKAN (KOMODOR) SIFATI İLE İŞLERİ YÜRÜTÜR.

MADDE: 25 VİSKOMODOR (BAŞKAN YARDIMCISI) BAŞKANLIĞA (KOMODORLUĞA) SEÇİLEBİLME VASIFLARINA HAİZ KİŞİLER ARASINDAN SEÇİLİR. BAŞKANIN (KOMODORUN) VEKİL VE YARDIMCISIDIR. BAŞKAN’IN (KOMODOR’UN) BULUNMAMASI HALİNDE KENDİSİNE VEKALET EDER. BAŞKANLIĞIN (KOMODORLUĞUN) ÇIKARILMASI HALİNDE İSE, GENEL KURUL TOPLANTISINA KADAR BAŞKAN (KOMODOR) OLARAK GÖREV YAPAR. YATINDA KULÜBÜN, RENK VE ALAMETLERİNİ TAŞIYAN UÇ KUYRUĞUNDA İKİ DAİRE BULUNAN ÜÇGEN FORS TAŞIR.

MADDE: 26 MUHASSİP ÜYE: KULÜBÜN MALİ İŞLEM VE HESAPLARI İLE MEŞGUL OLUR, SARF VE VARİDAT EVRAKLARI İLE DEFTERLERİN USULÜNE UYGUN OLARAK TUTULMASINDAN VE HÜSNÜ MUHAFAZASINDAN SORUMLUDUR.

MADDE: 27 SEKRETER: KULÜBÜN VE YÖNETİM KURULUNUN BİLUMUM YAZI İŞLERİ İFŞA EDER. YILLIK FAALİYET RAPORLARI VE BİLANÇOLARI HAZIRLAR. YATINDA BAŞKANINKİNE (KOMODORUNKİNE) BENZER ANCAK TEK DAİRE ÜÇGEN FORS TAŞIR.

MADDE: 28 DERNEĞİN BANKA HESAPLARINDAN PARA ÇEKME YETKİSİ, MÜŞTEREKEN BAŞKAN VEYA BAŞKAN YARDIMCISI , İLE SEKRETER VE MUHASİP ÜYENİNDİR. ÇEK DEFTERLERİ ÇİFT İMZA İLE KULLANILIR VE BAŞKAN İLE YARDIMCISI, SEKRETER VEYA MUHASİP ÜYENİN İMZALARINDAN BİR TANESİ İLE YAPILIR.

MADDE: 29 HARCAMA KARARLARI YÖNETİM KURULU OY ÇOKLUĞU İLE YAPILIR.

MADDE: 30 YÖNETİM KURULUNUN GÖREVLERİ GENEL KURULCA TASDİK OLUNA BÜTÇE İLE KULÜBE AİT BÜTÜN İŞLEMLERİ YAPAR YILLIK BİLANÇO İLE BÜTÇE PROJESİNİ HAZIRLAYARAK GENEL KURULA SUNAR. ÜYE KABUL VE KAYIT EDER. KULÜBÜN İDARESİ HAKKINDA İÇ TÜZÜK TALİMATLARI HAZIRLAR. KULÜBE GEREKLİ MEMUR VE MÜSTAHDEMLERİ ALIR VE İŞLERİNE SON VERİR. KULÜBE AİT MENKUL MALLAR İLE DENİZ VASITALARINDAN GEREKLİ GÖRDÜKLERİNİ SATAR, İCABINDA YENİLERİNİ ALIR. BU TÜZÜK VE KANUNLARLA YÖNETİM KURULUNA VERİLMİŞ OLAN DİĞER GÖREVLER İLE KULÜBÜN AMACINI TAHAKKUKU İÇİN GEREKLİ GÖRDÜĞÜ BÜTÜN İŞ VE İŞLEMLERİ YAPAR. TEMSİL GÖREVİ, YÖNETİM KURULUNCA ÜYELERDEN BİRİNE VEA ÜÇÜNCÜ KİŞİE VERİLEBİLİR. DERNEKLER, GEREKLİ GÖRÜLEN YERLERDE GENEL KURUL KARARIYLA ŞUBE AÇABİLİRLER. BU AMAÇLA DERNEK YÖNETİM KURULUNCA YETKİ VERİLEN EN AZ ÜÇ KİŞİLİK KURUCULAR KURULU, ŞUBE AÇILACAK YERİN EN BÜYÜK MÜLKİ AMİRİNE ŞUBE KURULUŞ BİLDİRİMİNİ VE GEREKLİ BELGELERİ VERİR. ŞUBE KURULUŞ BİLDİRİMİNİN İÇERİĞİ VE GEREKLİ BELGELER, YÖNETMELİKLE GÖSTERİLİR.

MADDE: 31 YÖNETİM KURULU KARARLARI, AKSİNE HÜKÜM BULUNMAYAN KONULARDA ÇOĞUNLUKLA ALINIR.

MADDE: 32 MAZERETSİZ OLARAK YÖNETİM KURULU TOPLANTILARINA ÜST ÜSTE ÜÇ TEFA KATILMAYAN ÜYE İSTİFA ETMİŞ SAYILIR VE YERİNE YEDEK ÜYELERDEN ALINIR.

MADDE: 33 DENETLEME KURULU, GÖREV VE YETKİLERİ DENETLEME KURULU, ÜÇ ASIL VE ÜÇ YEDEK ÜYEDEN OLUŞMAK ÜZERE GENEL KURUL TARAFINDAN AÇIK OY İLE SEÇİLİR. BİR YILLIK BİR SÜRE İÇİN GÖREV YAPAR. BU KURUL ALTI AYI GEÇMEYEN ARALIKLARLA AŞAĞIDAKİ ALANLARDA DENETLEME GÖREVİNİ YAPARAK YAZILI BİR RAPOR OLARAK YÖNETİM KURULUNA TOPLANTIĞINDA DA GENEL KURUL A SUNUR. KULÜBÜN GELİR VE GİDERLERİNİ, YAPILAN SARFİYATI, KARAR VE MUAMELATIN KULÜP AMAÇ VE ÇIKARLARINA UYGUN OLUP OLMADIĞINI KONTROL EDER. KULÜBÜN HESAP, KARAR VE DEFTERLERİ İLE KASA VE BİLUMUM EVRAKINI DİLEDİKLERİ ZAMAN KONTROL EDERLER. BU KONTROL YEDEKLERİ MUAMELATA VE YÖNETİM KURULU KARARLARINA MÜDAHALE HAKKI VERMEZ. DENETÇİLER, GÖRECEKLERİ AKSAKLIKLARI YÖNETİM KURULUNA BİLDİREREK ISLAHINI İSTEYEBİLİRLER DÜZELTİLMEYEN AKSAKLIK, TÜZÜĞE VE KULÜP ÇIKARLARINA AYKIRI MUAMELE VE HAREKETLERİ RAPOR TANZİM EDEREK GENEL KURULA BİLDİRMEK MECBURİYETİNDEDİRLER.

MADDE: 34 DENETÇİLER, GÖRDÜKLERİ AKSAKLIKLAR VE AYKIRI HAREKETLERDEN TALEP VE TAVSİYEYE RAĞMEN DÜZELTİLEMEENLERİN GENEL KURULU İLGİLENDİRECEK DERECEDE ÖNEMLİ OLDUĞUNA KANAAT GETİRİRLERLE, OLAĞAN GENEL KURUL TOPLANTISINI BEKLEMEKSİZİN TANZİM EDECEKLERİ GEREKÇELİ RAPORLARI İLE GENEL KURULU OLAĞANÜSTÜ TOPLANTIYA ÇAĞIRMAA, TOPLANTI İÇİN GEREKLİ FORMALİTELERİ İFAYA VE DENETÇİLERİN TANZİM EDECEKLERİ GÜNDEMİ AYNEN İDARE ETMEYE MECBURDUR.

BÖLÜM IV

MÜTEFERRİK HÜKÜMLER HER YILIN 31 MAYIS AKŞAMINA KADAR O YILIN AİDATINI TAMAMEN ÖDENMESİ GEREKİR. GİRME PAYI ÖDEME SÜRESİ TEBLİĞİNDEN İTİBAREN BİR AY, GİDERLERE KATILMA PAYI İSE İKİ AYDIR. YÖNETİM KURULUNCA YAZILI OLARAK ÖDENMESİ İSTENMİŞ OLMASINA RAĞMEN, BORCUNU ÖDEMEMEKTE ISRAR EDEN ÜYENİN, ADI GEÇEN KURUL KARARI İLE KAYDI SİLİNİR VE KULÜP İLE İLGİSİNİN KESİLDİĞİ KENDİSİNE TEBLİĞ OLUNUR. SIRF AİDAT BORCUNU ÖDEMEMESİ NEDENİYLE KAYDI SİSİLEN ÜYE EN ÇOK BİR YIL İÇİNDE YENİDEN MÜRACAT EDEREK, MÜRACAT TARİHİNE KADAR BİRİKMİŞ BORÇLARINA DEFATEN ÖDEDİĞİ TAKTİRDE KAYDININ YİNELENMESİNE YÖNETİM KURULUNCA KARAR VERİLİR. AYNI ŞEKİLDE İKİNCİ DEFA KAYDI SİLİNE ÜYENİN MÜRACATI KABUL EDİLMEZ. KULÜBE AİDATTAN BAŞKA NEDENLERLE BORÇLU ÜYELELER HAKKINDA BORCUN SUBUTUNDA YÖNETİM KURULUNCA KANAAT GETİRİLDİĞİND, İŞ BU MADDENİN “A” FIKRASI HÜKMÜ UYGULANIR. İŞ BU TÜZÜK MÜLKİ AMİRLİKÇE ONAYLANDIKTAN SONRA YÜRÜRLÜĞE GİRER. DERNEK TARAFINDAN TUTULACAK DEFTERLER, MUHASEBE HESAP VE KAYITLARI, MALİ DURUM VE FAALİYET SONUÇLARI İLE İLGİLİ USUL VE ESASLAR 05.04.2003 GÜN VE 25070 SAYILI RESMİ GAZETEDE YAYIMLANAN “DERNEKLERİN TUTACAKLARI DEFTERİ MUHASEBE HESAP KAYITLARIYA İLGİLİ USUL VE ESASLARA DAİR YÖNETMELİK” ESASLARINA GÖRE YÜRÜTÜLÜR. TUTULACAK DEFTERLER ŞUNLARDIR: 1-İŞLETME HESABI ESASINA TABİ OLAN DERNEKLERİN, -ÜYE KAYIT DEFTERİ, KARAR DEFTERİ, İŞLETME HESABI DEFTERİ, ENVANTER DEFTERİ 2-BİLANÇO ESASINA TABİ OLAN DERNEKLERİN, -ÜYE KAYIT DEFTERİ, KARAR DEFTERİ, YEVMİYE DEFTERİ, BÜYÜK ENVANTER, ENVANTER DEFTERİ TUTULUR VE BU DEFTERLERİN NOTERDEN TASDİKİ ZORUNLUDUR. G) İŞ BU TÜZÜK YÖNETİM KURULU TARAFINDAN UYGULANIR. H) DERNEK GENEL KURULU HER ZAMAN DERNEĞİN FESHİNE KARAR VEREBİLİR. GENEL KURULUN DERNEĞİN FESHİNE KARAR VERİLEBİLMESİ İÇİN TÜZÜĞE GÖRE GENEL KURULA KATILMA HAKKINA SAHİP BULUNAN DERNEK ÜYELERİNİN EN AZ ÜÇTE İKİSİNİN TOPLANTIDA HAZIR BULUNMASI ŞARTTIR. İLK TOPLANTIDA BU ÇOĞUNLUĞUN SAĞLANAMASI HALİNDE, ÜYELER 2908 SAYILI YASANIN 21. MADDESİNE GÖRE İKİNCİ TOPLANTIYA ÇAĞIRILIR, İKİNCİ TOPLANTIYA KATILAN ÜYE SAYISI NE OLURSA OLSUN FESİH KONUSU GÖRÜŞÜLEBİLİR. FESHE İLİŞKİN KARARIN TOPLANTIDA HAZIR BULUNAN ÜYELERİN ÜÇTE İKİ ÇOĞUNLUĞU İLE VERİLMESİ ZORUNLUDUR. DERNEĞİN FESHİ YÖNETİM KURULU TARAFINDAN BEŞ GÜN İÇİNDE MAHALLİN EN BÜYÜK MÜLKİ AMİRLİĞİNE YAZIYLA BİLDİRİLİR. BİR DERNEĞİN KAPATILMASI İÇİN DAVA AÇILDIKTAN SONRA, DERNEĞİN GENEL KURULU TARAFINDAN VERİLEN FESİH KARARI, AÇILMIŞ BULUNAN DAVANIN YÜRÜTÜLMESİNE VE KAPATMA KARARI VERİLMESİ HALİNDE DOĞACAK HUKUKİ SONUÇLARA ENGEL OLMAZ. FESİH HALİNDE ÜÇ KİŞİLİK TASFİYE KURULU BU İŞ İÇİN GÖREVLENDİRİLİR. FESİH HALİNDE DERNEĞİN MALVARLIĞI TÜRK DENİZ KUVVETLERİNİ GÜÇLENDİRME VAKFI NA DEVREDİLİR. GENEL KURUL KARARLARI, TOPLANTIYA KATILAN ÜYELELERİN SALT ÇOĞUNLUĞUYLA ALINIR. ŞU KADAR Kİ, TÜZÜK DEĞİŞİKLİĞİ VE DERNEĞİN FESİH KARARLARI, ANCAK TOPLANTIYA KATILAN ÜYELERİN ÜÇTE İKİ ÇOĞUNLUĞUYLA ALINABİLİR. İ) TÜZÜKTE BULUNMAYAN HUSUSLARDA 2908 SAYILI DERNEKLER KANUNU VE MEDENİ KANUN İLE İLGİLİ MADDELER UYGULANIR.

MADDE: 35 YÖNETİM KURULU ÜYE SAYISI BOŞALMALAR SEBEBİYLE YEDEKLERİNDE GETİRİLMESİNDEN SONRA, ÜYE TAM SAYISININ YARISINDAN AŞAĞI DÜŞERSE GENEL KURUL, MEVCUT YÖNETİM KURULU ÜYELERİ VEYA DENETLEME KURULU TARAFINDAN BİR AY İÇİNDE TOPLANTIYA ÇAĞIRILIR. ÇAĞRININ YAPILMAMASI HALİNDE, DERNEK ÜYELERİNDEN BİRİNİN BAŞVURMASI ÜZERİNE MAHALİN SULH HUKUK HAKİMİ DURUŞMA YAPARAK DERNEK ÜYELERİ ARASINDAN SEÇECEĞİ ÜÇ KİŞİYİ, BİR AY İÇİNDE GENEL KURULU TOPLAMAKLA GÖREVLENDİRİR.

MADDE: 36 GENEL KURULCA YAPILAN SEÇİMİ İZLEEN YEDİ GÜN İÇİNDE, YÖNETİM KURULU BAŞKANI TARAFINDAN YÖNETİM VE DENETLEME KURULLARI İLE DERNEĞİN, DİĞER ORGANLARINA SEÇİLEN ASIL VE YEDEK ÜYELERİN AD VE SOYADLARI, BABA ADLARI, DOĞUM YERİ VE TARİHLERİ, MESLEKLERİ VE İKAMETGAHLARI DERNEK MERKEZİNİN BULUNDUĞU YERİN EN BÜYÜK MÜLKİ AMİRLİĞİNE YAZIYLA BİLDİRİLİR.

MADDE: 37 GİRME PAYI: YATÇI (ASIL) ÜYELİĞE KABUL EDİLENLER BİR DEFAYA MAHSUS OLMAK ÜZERE YÖNETİM KURULUNCA MİKTARI KARARLAŞTIRILAN “GİRME PAYI” ÖDERLER. BU MİKTAR TEBLİĞ TARİHİNDEN İTİBAREN BİR AY ZARFINDA ÖDENİR. ÜYE AİDATI: ASIL ÜYELER HER YILIN 31 MAYIS AKŞAMINA KADAR MİKTARI GENEL KURULCA TESPİT EDİLEN AİDATI BAŞKACA İKAZA LÜZUM KALMADAN ÖDERLER. KULÜBE YENİ KAYIT OLAN ÜYEDEN KAYIT OLDUĞU YILA AİT AİDATIN TAMAMI TEBLİĞİNDEN İTİBAREN BİR AY ZARFINDA ALINIR. GİDERLERE KATILMA PAYI: KULÜBÜN TESİS VE HİZMETLERİNİN İNŞA VE İNFA EDİLEBİLMESİ İÇİN YATÇI VE KURULU ÜYELER “GİDERLERE KATILMA PAYI” ADI ALTINDA BİR PAY ÖDERLER. BU PAYIN MİKTARI YÖNETİM KURULUNUN TEKLİFİ İLE GENEL KURULCA TESPİT EDİLİR. KULÜBE AİT VESAİT KİRALARI, TEKNE BAKIM, MUHAFAZA VE İKMAL ÜCRETLERİ, BÜFE İŞLETMESİ, BALO VE KONSER HASILATI, BENZİN İSTASYONU VARİADI, DİNLENME LOKALİ VE MARİNALAR HASILATI GİBİ GELİRLER YÖNETİM KURULUNCA BELİRLİ TARİFELERE GÖRE HAHAKKUK ETTİRİLİR VE KULÜBÜN DİĞER GELİRLERİNİ TEŞKİL EDER. DERNEKLERİN DIŞ ÜLKELERDEKİ GERÇEK VEYA TÜZEL KİŞİLERDEN VEA DİĞER KURULUŞLARDAN YARDIM ALMASI İÇİŞLERİ BAKANLIĞININ İZNİ İLE OLUR.

MADDE: 38 EAYK DERNEĞİN GELİRLERİ ALINDI BELGESİ İLE TOPLANIR VE GİDERLER HARCAMA BELGESİ İLE YAPILIR. BU BELGELERİN SAKLAMA SÜRESİ, ÖZEL KANUNLARDA GÖSTERİLEN DAHA UZUN SÜREYE İLİŞKİN HÜKÜMLER SAKLI KALMAK ÜZERE BEŞ YILDIR. DERNEK GELİRLERİNİN ALINMASINDA KULLANILACAK ALINDI BELGESİ MALİYE BAKANLIĞINCA BASTIRILIR. BU ALINDI BELGESİNİN BİÇİMİ, BASTIRILMASI DERNEKLERE VERİLMESİ, KULLANILANLARIN DENETLENMESİ VE ALINCAK ÜCRET İŞÇİŞLERİ, MALİYE BAKANLIKLARINCA DÜZENLENECEK YÖNETMELİKLERLE BELİRLENİR. ALINDA BELGESİNDE ÖDEME VE BAĞIŞTA BULUNANLARIN AÇIK KİMLİĞİ VE İMZASI BULUNUR. EAYK DERNEĞİ, MALİYE BAKANLIĞININ YAZILI İSTEMİNDEN İTİBAREN OTUZ GÜN İÇERİSİNDE ALINDI BELGESİNİ SAĞLAYAMAZSA, ÖZEL OLARAK BASTIRACAĞI ALIDI BELGELERİNİ MAHALLİ EN BÜYÜK MÜLKİ AMİRLİĞİNE ONAYLATARAK BAĞIŞ VE AİDAT KABUL EDEBİLİR. MAHALLİN EN BÜYÜK MÜLKİ AMİRLİĞİ, BU ALINDA BELGELERİNİ LİSTE HALİNDE BİR TUTANAĞA BAĞLAYARAK ONAYLAR. MALİYE BAKANLIĞINCA RESMİ ALINDA BELGESİ SAĞLANDIKTAN SONRA ÖZEL ALINDA BELGELERİ KULLANILAMAZ. BAĞIŞ VE AİDAT TOPLAYACAK KİŞİ VE KİŞİLERİ EAYK DERNEĞİ YÖNETİM KURULU BİR KARARLA BELİRTİR VE BU KARAR O YERİN EN BÜYÜK MİLKİ AMİRLİĞİNE TESCİL ETRİLİLİR. DERNEKLER ADINA GAZETE-DERGİ VE ÖTEKİ BASILI ESERLER VERERERK BUNLAR KARŞILIĞINDA PARA TOPLAMAK YASAKTIR. EAYK DERNEĞİ ADINA GELİR TOPLAMAKLA GÖREVLİ KİŞİ VEYA KİŞİLER TAHSİL ETTİKLERİ PARALARI 30 GÜN İÇERİSİNDE DERNEĞİN BANKA HESABINA YATIRIR VEYA BANKALAR VASITASI İLE GÖNDERİR. ANCAK, TAHSİLAT O YILIN OCAK AYINDA 657 SAYILI DEVLET MEMURLARI KANININ 154. MADDESİ GENEL BÜTÇE KANUNLARI İLE TESPİT EDİLEN MAAŞ KATSAYISININ (1000) BİN RAKAMI İLE ÇARPIMI SONUCU ELDE EDİLECEK TUTARI GEÇENLER 30 GÜNLÜK SÜREYİ BEKLEMEKSİZİN DERNEĞE GÖNDERMEK VEYA DERNEĞİN BANKADAKİ HESABINA YATIRMAK ZORUNDADIRLAR. DERNEĞİN BANKADAKİ HEKABINDAN PARA ÇEKMEYE YETKİLİ EN AZ İKİ İMZANIN BİRLİKTE BULUNMASI ŞARTTIR. TÜZÜK DEĞİŞİKLİĞİNE KARAR VERMA YETKİSİ GENEL KURULUNDUR. TÜZÜK DEĞİŞİKLİĞİ ANCAK GÜNDEMDE YER ALMIŞSA VEYA HAZIR BULUNAN ÜELERDEN ONDA BİRİNİN YAZILI İSTEĞİ ÜZERİNE GÜNDEME ALINMIŞSA GENEL KURULDA GÖRÜŞÜLEBİLİR. TÜZÜK DEĞİŞİKLİĞİNE KARAR VERME ETER SAYISI HAZIR BULUNAN ÜYELERİN ÜÇTE İKİSİNİN ÇOĞUNLUĞUDUR. TÜZÜK DEĞİŞİKLİĞİNİN TESCİLİ VE İLANI DERNEK KURULUŞUNDAKİ USULE UYGUN OLARAK YAPILIR. GENEL KURUL KARARLARI, TOPLANTIYA KATILAN ÜYELERİN SALT ÇOĞUNLUĞUYLA ALINIR. ŞU KADAR Kİ, TÜZÜK DEĞİŞİKİLĞİ VE DERNEĞİN FESHİ ARARLARI, ANCAK TOPLANTIYA KATILAN ÜYELERİN ÜÇTE İKİ ÇOĞUNLUĞUYLA ALINABİLİR. TOPLANTIYA HAZIR BULUNAN VE KANUNA VEYA TÜZÜĞE AYKIRI OLARAK ALINAN GENEL KURUL ARARLARINA KATILMAYAN HER ÜYE, KARAR TARİHİNDEN BAŞLAYARAK BİR AY İÇİNDE, TOPLANTIDA HAZIR BULUNMAYAN HER ÜYE KARARI ÖĞRENMESİNDEN BAŞLAYARAK BİR AY İÇİNDE VE HER HALDE KARAR TARİHİNDEN BAŞLAYARAK ÜÇ A İÇİNDE MAHKEMEYE BAŞVURMAK SURETİYLE KARARIN İPTALİNİ İSTEYEBİLİR. DİĞER ORGANLARIN KARARINA KARŞI, DERNEK İÇİ DENETİM YOLLARI TOKETİLMEDİKÇE İPTAL DAVASI AÇILAMAZ. GENE KURUL KARARLARININ YOK VEYA MUTLAK BUTLANLA HÜKÜMSÜZ SAYILDIĞI DURUMLAR SAKLIDIR. KULÜPLERİN YÜRÜTME BİRİMİ VE GENEL SEKRETER

MADDE: 39 YÜRÜTME BİRİMİ, YÖNETİM KURULUNUN UYGULAMA KARARLARI UYARINCA KULÜP HİZMET VE FAALİYETLERİNİN YÜRÜTÜLMESİNİ SAĞLAMAKLA GÖREVLİDİR. YÜRÜTME BİRİMİ SORUMLUSU KULÜP GENEL SEKRETERİDİR. GENEL SEKRETER VE GENEL SEKRETERE BAĞLI YÜRÜTME BİRİMİNİN GÖREVLERİ, YÖRETİM KURULU TARAFINDAN ÜCRETLE GÖREVLENDİRİLİRLER. BU GÖREVLER FAHRİ OLARAK DA YAPILABİLİR. BUNLARIN KULÜP ÜYESİ OLMASI ŞART DEĞİLDİR. GENEL SEKRETER İLE DİĞER YÜRÜTME GÖREVLİLERİNİN HİZMET KONULARINDA BİLGİ, TÜCRÜBE VE UZMANLIKLARI İLE KULÜP CAMİASINDA VE ÇEVRELERİNDE SEVİLİP SAYILAR KİŞİLER OLMASINA VE BU GÖREVLER İÇİN AYIRABİLECEKLERİ ZAMANLARININ BULUNMASINA DİKKAT EDİLİR. KULÜPLERİN YÜRÜTME BİRİMİNİN GÖREVLİLERİ

MADDE: 40 KULÜPLERİN ÜRÜTME BİRİMLERİNDE KULÜP HİZMETLERİNİN GEREKTİRDĞİ VE KULÜP İMKANLARININ ELVERDİĞİ ORANDA AŞAĞIDA UNVANLARI BELİRTİLEN YÜRÜTME GÖREVLİLERİNİN ÜCRETLİ VEYA FAHRİ OLARAK VE YETER SAYIDA İTİHDAMI YÖNETİM KURULU TARAFINDAN SAĞLANIR. GENEL SEKRETER KULÜP SAYMANI KULÜP DOKTORU, YARDIMCISI, SAĞLIK PERSONELİ TESİS VE MALZEME YÖNETİCİLERİ VE GÖREVLİLERİ SPOR DİREKTÖRÜ GENÇLİK DİREKTÖRÜ GENEL KAPTANLAR TEKNİK YÖNETİCİ VE ÖĞRETİCİLER KAPTANLAR KOL BAŞKANLARI ANCAK PROFESYONEL FUTBOL TAKIMI, BULUNAN KULÜPLERDE BU GÖREVLİLERDEN, GENEL SEKRETER, KULÜP SAYMANI TEKNİK YÖNETİCİ VE ÖĞRETİCİ, KULÜP MASÖRÜ TESİS VE MALZEME YÖNETİCİLERİ İLE GÖREVLİLERİNİN ÜCRETLİ OLARAK ÇALIŞTIRILMALARI ŞARTTIR. KULÜP YÜRÜTME BİRİMİ GÖREVLİLERİNİN GÖREV VE YETKİLERİ

MADDE: 41 KULÜP YÜRÜTME BİRİMİ GÖREVLİLERİNİN BAŞLICA GÖREV YETKİLERİ ŞUNLARDIR: GENEL SEKRETER, GENÇLİK VE SPOR MEVZUATI UYARINCA YÖNETİM KURULU KARARLARI ÇERÇEVESİNDE, KULÜBÜN AMAÇLADIĞI HİZMET VE FAALİYETLERİ İLE KULÜP YÖNETİMİNİN GEREKTİRDİĞİ İDARİ, MALİ VE TEKNİK BÜTÜN HİZMETLERİN YÜRÜTÜLMESİNİ SAĞLAMAKLA GÖREVLİ VE YETKİLİ OLUP, YÖNETİM KURULUNA KARŞI SORUMLUDUR. YÖNETİM KURULU TOPLANTILARINA KATILIR. KURULUN RAPORTÖRLÜK VE SEKRETERYA GÖREVLERİNİ YAPAR, BU TOPLANTILARDA OY KULLANAMAZ. BAŞKAN ADINA YAZIŞMA İŞLERİNİ YÜRÜTÜR. KULÜP SAYMANI, KULÜBÜN HESAP, MUAMELAT, GELİR VE SARF İŞLERİNİ VE İŞLEMLERİNİ YÜRÜTMEKLE GÖREVLE ELEMANI OLUP, GENEL SEKRETERE KARŞI SORUMLUDUR. KÜLÜP DOKTORU, YARDIMCISI, SAĞLIK PERSONELİ, KULÜBÜN YÖNETİM VE YÜRÜTME PERSONELİ İLE FAALİYETLERİNE KATILANLARIN VE YARIŞMACILARIN SAĞLIK MUAYENE, TEDAVİ, İLK MÜDAHALE VE GIDA REJİMLERİNE DAİR DOKTORLUK HİZMETLERİNİ VE İLK YARDIM, MASAJ GİBİ YARDIMCI SAĞLIK HİZMETLERİNE AİT İŞ İŞLEMLERİ YÜRÜTMEKLE GÖREVLİ VE GENEL SEKRETERE KARŞI SORUMLUDURLAR. TESİS VE MALZEME YÖNETİCİ VE GÖREVLİLERİ, KULÜBÜN TEMSİLCİLERİNİN VE MALZEMELERİN KULÜP AMAÇLARINA YÖNELİK HİZMET VE FAALİYETLERE KARŞI HALDE BULUNDURULMASI, GÜVENLİK, BAKIM, ONARIM HİZMETLERİNE AİT İŞ VE İŞLEMLERİ YÜRÜTMEKLE GÖREVLİ VE GENEL SEKRETERE KARŞI SORUMLUDURLAR. SPOR DİREKTÖRÜ, SPOR KULÜBÜNÜN, PROFESYONEL FUTBOL HARİÇ, FAALİYET GÖSTERMEYİ ÜSTLENDİĞİ BÜTÜN SPOR DALLARINDA SPORTİF EĞİTİM VE YARIŞMALARLA İLGİLİ SPOR FAALİYET VE HİZMETLERİNİ YÜRÜTMEKLE GÖREVLİ VE GENEL SEKRETERE KARŞI SORUMLUDUR. GENÇLİK DİREKTÖRÜ, GENÇLİK KULÜBÜNÜN FAALİYET GÖSTERMEYİ ÜSTLENDİĞİ ALANLARDA YARIŞMA, MÜSAMERE, ŞENLİK GİBİ GÖSTERİLER İLE BUNLARIN HAZIRLIK, EĞİTİM VE ÇALIŞMALARINI YÜRÜTMEKLE GÖREVLİ VE GENEL SEKRETERE KARŞI SORUMLUDUR. GENEL KAPTANLAR, KULÜBÜN PROFESYONEL HARİÇ FAALİYETLERİNİ ÜSTLEDİĞİ SPOR DALLARININ VEYA FAALİYET TÜRLERİNİN HER BİRİ ÇİN GENÇLİK VEYA SPOR DİREKTÖRÜ İLE GENEL SEKRETERİN BİRLİKTE TEKLİFLERİ ÜZERİNE VEYA GENÇLİK HİZMET VE FAALİYET TÜRÜNÜN EĞİTİM ÇALIŞMALARINA, YAZIŞMALARA VE BENZERİ FAALİYETLERE KATILAN VE KATILACAK OLANLARIN, BAY VE BAYAN HER KATEGORİDE SAYILARININ ARTTIRILMASINA VE NİTELİK BAKIMINDAN GELİŞTİRİLMESİNE YÖNELİK FAALİYETLERE AİT HİZMETLERİ YÜRÜTMEKLE GÖREVLİ OLUP, BİRİNCİ DERECEDE GENÇLİK VEYA SPOR DİREKTÖRÜNE KARŞI SORUMLUDURLAR. KAPTANLAR, KAPTANI OLDUKLARI SPOR DALI KATEGORİSİNİN HER BİRİNDE EĞİTİM ÇALIŞMALARINA, YARIŞMALARA VE BENZERİ FAALİYETERE KATILAN VE KATILACAK OLANLARIN, BA VE BAYAN SAYILARININ ARTTIRILMASI VE NİTELİKLERİNİN GELİŞTİRİLMESİNE YÖNELİK FAALİYETLERE AİT HİZMETLERİ YÜRÜTMEKLE GÖREVLİ VE BİRİNCİ DERECEDE, FAALİYETTE BULUNDUKLARI SPOR DALININ GENEL KAPTANINA KARŞI SORUMLUDURLAR. KOL BAŞKANLARI, BAŞKANI OLDUKLARI GENÇLİK FALİYETİ DALINDA, KATEGORİSİNİN EĞİTİM ÇALIŞMALARINA, YARIŞMALARA, ŞENLİKLERE VB. GÖSTERİLERE KATILAN VE KATILACAK OLANLARIN, BAY VE BAYAN HER KATEGORİDE SAYILARININ ARTTIRILMASINA VE NİTELİK BAKIMINDAN GELİŞTİRİLMESİNE YÖNELİK FAALİYETLERE AİT HİZMETLERİ YÜRÜTMEKLE GÖREVLİ OLUP, FAALİYETTE BULUNDUKLARI DALIN GENEL KAPTANINA KARŞI SORUMLUDURLAR. TEKNİK YÖNETİCİ VE ÖĞRETİCİLER, KULÜBÜN YAPMAYI AMAÇLADIĞI FAALİYET ÇEŞİTLERİNDE VEYA SPOR DALLARINDA ÖĞRETİCİLİK VE EĞİTİCİLİK YERİNE GETİREN SPORCULARIN FİZİK VE MORAL YETENEKLERİNİ ÜSTÜN FORM SEVİYESİNDE KORUMAK VE GELİŞTİRMEK İÇİN GEREKLİ TEDBİRLERİ ALAN KİŞİLERDİR. BUNLAR GENÇLİK KULÜPLERİNDE GENEL SEKRETERE SPOR KULÜPLERİNDE İLGİLİ GENEL KAPTANA VEYA YÖNETİM KURULUNUN TESBİT EDECEĞİ KİŞİ VEA KURULA KARŞI SORUMLUDURLAR. KULÜP DANIŞMANLARI

MADDE: 42 YÖNETİM KURULU VE YÜRÜTME BİRİMİNE KULÜPLERİN HİZMETLERİ İLE İLGİLİ GENÇLİK, SPOR, HUKUK, SAĞLIK, BASIN VE BENZERİ AAN VE KONULARDA DANIŞMANLIK YAPMAK ÜZERE YÖNETİM KURULU KARARI İLE KULÜP DANIŞMANI GÖREVLENDİRİLEBİLİR. DANIŞMAN OLARAK GÖREV ALACAKLARIN, BU GÖREVLE İLGLİ ALANLARDA BİLGİLİ, TECRÜBELİ, UZMAN KİŞİLER OLMALARINA DİKKAT EDİLİR. KULÜP DANIŞMANLARI, KULÜP FAALİYETLERİ ÇERÇEVESİNDE KENDİ KONULAR İLE İLGİLİ OLARAK YAZILI GÖRÜŞ VERMEKLE GÖREVLİDİRLER.